Z czym zrobić tortillę na zimno? 10 pomysłów na pyszne roladki

Tortille to kulinarny hit, który pokochał cały świat. Choć zazwyczaj kojarzymy te placki z ciepłymi daniami, na zimno są równie smaczne i wszechstronne. Idealnie sprawdzają się jako przekąska na imprezę, lunch do pracy czy lekka kolacja.

Jakie kombinacje sprawdzą się najlepiej? Sprawdź 10 propozycji, które zaskoczą Twoje kubki smakowe i nie wymagają użycia piekarnika ani patelni!

10 pomysłów na roladki z tortilli na zimno

Chcesz przygotować przekąski z tortilli na zimno? A może po prostu zrobić szybką kolację? Mam dla Ciebie sprawdzone połączenia smakowe, które już wkrótce umilą Ci dzień.

Oto moje propozycje:

  • tortilla na zimno z szynką i serem,
  • tortilla pszenna w wersji wege – z hummusem i warzywami,
  • tortille na zimno z tuńczykiem i jajkiem,
  • z fetą i oliwkami,
  • z kurczakiem i awokado,
  • wrapy na zimno w stylu caprese,
  • z wędzonym łososiem i serkiem kremowym,
  • z indykiem i żurawiną,
  • z jajkiem i pastą z awokado,
  • z masłem orzechowym i bananem.

Poniżej znajdziesz ich dokładne omówienie wraz ze sposobem przygotowania.

1. Klasyczna tortilla z szynką i serem

Jeśli lubisz tradycyjne smaki, ta opcja jest dla Ciebie. Delikatne połączenie kremowego majonezu z intensywnym smakiem żółtego sera i szynki to prawdziwy klasyk.

Składniki:

  • tortille,
  • szynka,
  • ser żółty,
  • liście sałaty,
  • majonez lub serek śmietankowy.

Przygotowanie:

Posmaruj placki tortilli cienką warstwą majonezu, ułóż liście sałaty, plasterki szynki i sera.  Zwiń ciasno w rulon, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Tak przygotowane kawałki możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Uwaga! Jeżeli nie chcesz używać majonezu, możesz go zastąpić serkiem śmietankowym. Możesz też dodać jakieś warzywa – świetnie sprawdzi się np. papryka czy kukurydza.

2. Wersja wege – z hummusem i warzywami

Dla miłośników kuchni roślinnej ta tortilla będzie strzałem w dziesiątkę. Kremowy hummus idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami.

Składniki:

  • tortille,
  • hummus (naturalny lub np. paprykowy),
  • papryka,
  • ogórek,
  • rukola.

Przygotowanie:

Posmaruj tortillę obficie hummusem. Pokrój paprykę i ogórka w cienkie paseczki, a następnie ułóż je na hummusie. Dodaj garść rukoli dla świeżego smaku. Zwiń ciasno i przekrój na połówki lub plastry.

3. Tortille na zimno z tuńczykiem i jajkiem

To propozycja dla tych, którzy cenią sobie sycące, a zarazem lekkie przekąski. Smak tuńczyka świetnie łączy się z kremowym jajkiem i delikatnym szczypiorkiem.

Składniki:

  • placki tortilli,
  • tuńczyk w sosie własnym,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • majonez,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj tuńczyka z odrobiną majonezu i posiekanym szczypiorkiem. Posmaruj mieszanką tortillę, a na wierzch ułóż plasterki jajka na twardo. Zwiń w rulon i pokrój na mniejsze porcje.

4. Tortilla na zimno po grecku – z fetą i oliwkami

Jeśli marzysz o smaku środziemnomorskich wakacji, ta tortilla przeniesie Cię prosto na greckie wyspy. To świetna przekąska na imprezy, która smakuje obłędnie!

Składniki:

  • placki tortilli,
  • ser feta,
  • oliwki,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Pokrój warzywa i fetę w drobną kostkę. Wymieszaj wszystko w miseczce z odrobiną oliwy z oliwek. Nałóż porcję nadzienia na tortillę i ciasno zawiń. Aby uniknąć wypadania farszu, możesz zabezpieczyć konstrukcję wykałaczką 🙂

5. Z kurczakiem i awokado

Tortilla z kurczakiem i awokado to zdrowa i sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy szybka kolacja. 

Składniki:

  • tortille,
  • grillowany kurczak (zimny),
  • awokado,
  • jogurt naturalny,
  • sałata.

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka i awokado w cienkie plasterki. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem granulowanym i pieprzem. Możesz też dodać jakieś zioła. Następnie posmaruj tortillę jogurtem, dodaj sałatę, kurczaka i awokado. Zwiń ciasno i schłodź przed podaniem.

Jeżeli chcesz dodać daniu trochę koloru, możesz dorzucić pomidorki koktajlowe. 

6. Wrapy na zimno w stylu caprese

To z kolei danie inspirowane włoską klasyką, które zachwyci miłośników świeżych smaków.

Składniki:

  • tortille,
  • mozzarella,
  • pomidor,
  • bazylia,
  • zielone pesto.

Przygotowanie:

Posmaruj tortillę pesto, ułóż plasterki mozzarelli i pomidora, a na wierzch dodaj listki świeżej bazylii. Zwiń w rulon i przekrój na kawałki.

👉 Planujesz przygotować pesto samodzielnie? Sprawdź, jaki ser do pesto wybrać.

7. Z wędzonym łososiem i serkiem kremowym

To idealna propozycja na imprezy czy spotkania w gronie znajomych. Smak łososia łączy się tu z kremowym serkiem i aromatycznym koperkiem.

Składniki:

  • tortille,
  • wędzony łosoś,
  • kremowy serek typu Philadelphia,
  • koperek.

Przygotowanie:

Posmaruj tortillę serkiem, ułóż plasterki łososia, a na koniec posyp posiekanym koperkiem. Zwiń ciasno i schłodź w lodówce przed podaniem.

👉 Sprawdź też, czym zastąpić serek Philadelphia.

8. Z indykiem i żurawiną

Ta propozycja łączy delikatne mięso indyka z słodkim akcentem żurawiny, tworząc niebanalne danie, którym zaskoczysz swoich bliskich.

Składniki:

  • placki tortilli,
  • plasterki pieczonego indyka,
  • konfitura z żurawiny 
  • sałata.

Przygotowanie:

Posmaruj tortillę żurawiną, wyłóż liście sałaty i plasterki indyka. Zwiń w rulon i przekrój na porcje.

9. Z jajkiem i pastą z awokado

Kremowa pasta z awokado i delikatne jajko to idealne połączenie, które możesz przygotować na śniadanie lub na lekki lunch.

Składniki:

  • tortille,
  • awokado,
  • jajka na twardo,
  • sok z limonki,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Rozgnieć awokado widelcem, dodaj sok z limonki i dopraw pieprzem. Posmaruj pastą tortillę, a na wierzch ułóż plasterki jajka. Zwiń ciasno i podawaj na zimno.

W razie potrzeby możesz dodać trochę majonezu lub jogurtu naturalnego.

10. Na słodko – z masłem orzechowym i bananem

Na koniec propozycja dla łasuchów, czyli tortilla w słodkiej wersji.

Składniki:

  • tortille,
  • masło orzechowe,
  • banan,
  • cynamon.

Przygotowanie:

Posmaruj tortillę masłem orzechowym, ułóż plasterki banana, a na koniec posyp cynamonem. Zwiń w rulon i pokrój na kawałki.

Która wersja podoba Ci się najbardziej? A może masz jakąś swoją ciekawą kompozycję? Koniecznie podziel się nią w komentarzu!

Podziel się!
Natalia Dolińska
Natalia Dolińska

Uwielbiam gotować i oczywiście jeść! Chcę dzielić się z Wami tą pasją i latami moich doświadczeń. Piszę tu przede wszystkim o serach i moich ulubionych smakach. Dzielę się też sprawdzonymi przepisami i wskazówkami dotyczącymi urządzania kuchni i jej wyposażenia.

Dziękuję, że jesteś!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *