Jak smakuje ser burrata?

Burrata to niezwykle łagodny i zachwycający swą prostotą ser, który jest kwintesencją włoskiej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań – wprowadza błogą wręcz kremowość i łagodzi ostrość przeróżnych wędlin.

Jak dokładnie smakuje burrata i czym Cię zachwyci? Sprawdź!

Burrata, czyli co?

Burrata to pyszny ser, który pochodzi z południowych Włoch, a dokładniej z regionu Apulia – znanego z malowniczych gajów oliwnych i bogatej tradycji kulinarnej.

Jego historia sięga początków XX wieku. Podobno powstał z potrzeby wykorzystania resztek mozzarelli oraz śmietanki, które w połączeniu stworzyły niezwykle kremowy i aksamitny przysmak. Wypełnione mozzarellowe sakiewki miały ułatwiać przechowywanie i transport świeżego sera.

Jak smakuje burrata?

Burrata smakuje mlecznie i kremowo. Dosłownie rozpływa się w Twoich ustach.

Jak można opisać smak burraty? Kiedy pierwszy raz spróbujesz tego niesamowitego włoskiego sera, na swoim podniebieniu poczujesz:

  • Delikatną mleczność – smak, który przywodzi na myśl świeże mleko, jest łagodny i przyjemny.
  • Kremową śmietankowość – środek burraty jest niezwykle aksamitny, a śmietanka dodaje lekko słodkawego charakteru.
  • Odrobinę soli – subtelna nuta soli podkreśla smak, ale nie przytłacza całości. 

Smak burraty można porównać do letniego poranka w południowych Włoszech – delikatnego, ciepłego i pełnego obietnic. Kiedy pierwszy raz jej próbujesz, wydaje się, jakbyś zanurzył się w miękkiej chmurce, która otula Twoje podniebienie aksamitnym dotykiem. Mleczna słodycz delikatnie tańczy na Twoim języku – niczym promienie słońca muskające oliwne gaje.

Jej wnętrze, płynne i kremowe, przypomina ukryty skarb – niespodziankę, która rozpływa się w ustach, zostawiając subtelny ślad śmietankowej świeżości.

Ten ser to więc idealny wybór dla osób, które cenią sobie produkty o wyważonym smaku i jedwabistej konsystencji.

Czym różni się ser burrata od mozzarelli?

Na pierwszy rzut oka burrata i mozzarella mogą wydawać się podobne – oba sery pochodzą z Włoch, mają mleczny smak i białą barwę.

Jednak różnice między nimi są znaczące. Sprawdź w tabeli:

CechaBurrataMozzarella
KonsystencjaMiękka, aksamitna, z płynnym wnętrzemZwarta, elastyczna
ŚrodekWypełniona stracciatellą i śmietankąJednorodna struktura
SmakBardziej kremowy i delikatnyWyraźny, mleczny
Proces produkcjiWnętrze wypełnione śmietankowym nadzieniemTworzona z pasteryzowanego mleka krowiego

Z czym podawać burratę?

Burrata to ser, który świetnie komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i intensywnymi smakami.

Oto kilka inspiracji na podanie burraty:

1. Na pizzy

  • Burrata w połączeniu z ’ndują (pikantną, kremową kiełbasą z Kalabrii) lub salami piccante tworzy doskonałą harmonię. Kremowe wnętrze burraty łagodzi ostrość mięsa, a roztopiony ser nadaje pizzy wyjątkowej kremowości.
  • Wolisz opcję wege? Świetnym pomysłem jest też połączenie burraty z pesto i pomidorkami koktajlowymi. Najlepiej takimi, które dojrzewały na włoskim słońcu!

2. Z pomidorami i ziołami

  • To klasyka kuchni włoskiej. Dojrzałe pomidory, bazylia, oliwa z oliwek i szczypta soli idealnie podkreślają subtelny smak sera.
  • Jeżeli chcesz dodatkowo podkręcić ten smak, możesz zapiec całość w piekarniku i dodać ocet balsamiczny. 

3. Z grillowanymi warzywami

  • Pieczone bakłażany, cukinia czy papryka w towarzystwie burraty to lekka i pyszna propozycja na każdą okazję.
  • Płynność burraty sprawia, że nie potrzebujesz żadnego dipu!

4. Z owocami

  • Świeże figi, truskawki czy nawet arbuz idealnie kontrastują z kremowym środkiem burraty.

5. W sałatkach

  • Dodaj burratę do mieszanki rukoli, orzechów i granatu, skrop całość sosem balsamicznym – efekt wow gwarantowany!

6. Z oliwą truflową

  • Kilka kropli oliwy truflowej uwydatni mleczny smak sera i nada daniu nutkę wykwintności.

👉 Poznaj też inne propozycje dotyczące tego, z czym podawać burratę!

Nic nie stoi także na przeszkodzie, by jeść burratę solo – jeżeli tak najbardziej doceniasz jej smak. Smacznego!

Podziel się!
Natalia Dolińska
Natalia Dolińska

Uwielbiam gotować i oczywiście jeść! Chcę dzielić się z Wami tą pasją i latami moich doświadczeń. Piszę tu przede wszystkim o serach i moich ulubionych smakach. Dzielę się też sprawdzonymi przepisami i wskazówkami dotyczącymi urządzania kuchni i jej wyposażenia.

Dziękuję, że jesteś!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *