Czym zastąpić ser ricotta?

Ricotta to jeden z najbardziej wszechstronnych serów kuchni włoskiej. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że doskonale komponuje się z wieloma daniami. Znajdziesz go zarówno w pysznych deserach, jak np. uwielbiane włoskie cannoli, jak i potrawach wytrawnych – ricotta jest częstym składnikiem farszów do makaronów. 

Ale co zrobić, gdy nie masz ricotty pod ręką lub z innych względów szukasz zamiennika? Sprawdź, czym możesz zastąpić ten ser w swoich ulubionych przepisach.

Ricotta – co to za ser i skąd pochodzi?

Ricotta to włoski ser, który wyróżnia się swoją delikatną, ziarnistą konsystencją i łagodnym smakiem. 

Samo słowo  „ricotta” oznacza dosłownie „ gotowany ponownie”, co odnosi się do procesu jej produkcji. Wytwarzana jest ona bowiem z serwatki pozostałej po produkcji innych serów.

Ricotta znajduje wiele zastosowań w kulinarnym świecie. Jest ważnym składnikiem licznych klasycznych dań włoskich – lasagne, cannelloni czy ravioli. Świetnie sprawdza się również w wytrawnych pastach i sałatkach. Króluje jednak w deserach, którym dodaje rozkosznej kremowości.

Trudno wyobrazić sobie bez niej włoskie serniki czy cannoli. Na potrzeby tego artykułu jednak spróbujemy. 

Czym zastąpić ricottę? Lista zamienników

Choć ricotta ma bez wątpienia unikalny smak i konsystencję, istnieje wiele zamienników, które mogą ją skutecznie zastąpić w różnych daniach.

Oto najlepsze zamienniki ricotty:

  • twaróg,
  • kremowy serek śmietankowy, 
  • jogurt grecki,
  • mascarpone, 
  • serek wiejski,
  • crème fraîche lub śmietana,
  • tofu (w wersji wegańskiej). 
czym zastąpić ricottę -infografika
Czym zastąpić ricottę? Infografika

Przyjrzyjmy się im bliżej. 

1. Twaróg

Twaróg, zarówno półtłusty, jak i tłusty, jest jednym z najlepszych zamienników ricotty. Ma podobną, choć nieco bardziej zbitą strukturę. 

Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, warto go zblendować. Możesz też dodać odrobinę śmietanki, jogurtu naturalnego lub mleka, by nadać mu kremowości.

Najlepiej sprawdzi się w:

  • farszach do ravioli i cannelloni,
  • sernikach i placuszkach,
  • pastach do pieczywa.

Z własnego doświadczenia wiem, że twaróg świetnie zastępuje ricottę w sernikach. Kiedyś w przepisie na włoski sernik (torta di ricotta) użyłam zmielonego twarogu z odrobiną śmietany i efekt był niemal identyczny jak z oryginalnym serem.

2. Serek śmietankowy

Serek typu Philadelphia to kolejna dobra alternatywa dla ricotty. Jest bardziej kremowy i gładki, dlatego najlepiej sprawdza się w deserach i sosach.

Najlepiej sprawdzi się w:

  • sernikach i kremach do ciast,
  • sosach do makaronów,
  • pastach kanapkowych.

Kiedy mi zabrakło ricotty do kremu do tiramisu, użyłam serka śmietankowego. Konsystencja była bardziej aksamitna, ale smak wciąż bardzo zbliżony.

3. Jogurt grecki

Jogurt grecki to lekka, zdrowa alternatywa dla ricotty. Jest gęsty, kremowy, a po odsączeniu nadmiaru wody może mieć podobną konsystencję

Ma jednak bardziej kwaśny smak, więc warto dodać odrobinę miodu, cukru lub innego słodzika do wersji słodkiej albo oliwy do wersji wytrawnej.

Najlepiej sprawdzi się w:

  • sosach do makaronów,
  • sałatkach,
  • deserach na zimno.

Kiedy na potrzeby tego artykułu chciałam przygotować lekką wersję ravioli z ricottą i szpinakiem, użyłam jogurtu greckiego wymieszanego z odrobiną parmezanu i przyprawami. Efekt był równie smaczny, ale mniej kaloryczny.

👉 Dowiedz się też, czym zastąpić jogurt grecki. 

4. Ser mascarpone

Mascarpone to bardziej tłusty i słodszy zamiennik ricotty, który świetnie sprawdzi się w deserach i kremowych wypiekach.

Najlepiej sprawdzi się w:

  • sernikach,
  • tiramisu,
  • kremach do ciast.

Kiedy zabrakło mi ricotty do nadzienia do cannoli, użyłam mascarpone i efekt był nawet lepszy – kremowy i aksamitny.

👉 Dowiedz się też, czym można zastąpić mascarpone. 

5. Serek wiejski

Serek wiejski po zblendowaniu może przypominać ricottę. Jest jednak mniej tłusty i bardziej ziarnisty, więc warto go dodatkowo wygładzić przez przetarcie przez sito.

Najlepiej sprawdzi się w:

  • naleśnikach i placuszkach,
  • nadzieniach do pierogów,
  • pastach kanapkowych.

Zmiksowany serek wiejski z dodatkiem miodu często zastępuje w mojej kuchni ricottę w nadzieniu do naleśników.

6. Tofu (wersja wegańska)

Dla osób na diecie roślinnej świetnym zamiennikiem jest tofu. Aby uzyskać konsystencję ricotty, wystarczy zmiksować tofu z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i przyprawami.

Najlepiej sprawdzi się w:

  • wytrawnych farszach,
  • pastach do kanapek,
  • kremach do ciast (po odpowiednim dosłodzeniu).

Specjalnie przygotowałam wegańską wersję nadzienia do lasagne, miksując tofu z bazylią, oliwą i czosnkiem. Było pyszne i przypominało ricottę!

7. Crème fraîche lub śmietana

Crème fraîche oraz śmietana mogą być używane w daniach wytrawnych, ale są bardziej płynne niż ricotta, więc nie zawsze sprawdzą się jako bezpośredni zamiennik.

Najlepiej sprawdzi się w:

  • sosach do makaronów,
  • zapiekankach,
  • dipach.

👉 Sprawdź też, czym zastąpić crème fraîche.

Czym możesz zastąpić ricottę w konkretnych daniach?

Przyjrzyjmy się teraz, czego możesz użyć zamiast ricotty w konkretnych potrawach:

W sernikach i deserach

Serek mascarpone czy serek śmietankowy to idealne zamienniki ricotty w wypiekach. W wersji bardziej dietetycznej możesz sięgnąć po jogurt grecki.

W nadzieniach do ravioli

Twaróg zmiksowany z parmezanem i odrobiną oliwy doskonale zastąpi ricottę w farszach do makaronów.

W sosach i pastach

Jogurt grecki lub crème fraîche to lekkie alternatywy, które sprawdzą się w kremowych sosach do makaronów.

W naleśnikach i placuszkach

Jeżeli zblendujesz serek wiejski, z powodzeniem sprawdzi się on jako nadzienie do naleśników czy serowych placków. Możesz też wzbogacić go o różne aromaty czy dosłodzić. 

W wersji wegańskiej

Tofu zmiksowane z mlekiem roślinnym i odrobiną soku z cytryny to świetna alternatywa ricotty, która sprawdzi się w wytrawnych daniach. 

Podsumowanie

Ricotta to uniwersalny ser, który z powodzeniem można zastąpić innymi produktami – w zależności od przepisu i efektu, jaki chcesz osiągnąć. Eksperymentuj i odkrywaj nowe smaki, dopasowując zamienniki do swoich potrzeb i gustu kulinarnego! Smacznego!

Podziel się!
Natalia Dolińska
Natalia Dolińska

Uwielbiam gotować i oczywiście jeść! Chcę dzielić się z Wami tą pasją i latami moich doświadczeń. Piszę tu przede wszystkim o serach i moich ulubionych smakach. Dzielę się też sprawdzonymi przepisami i wskazówkami dotyczącymi urządzania kuchni i jej wyposażenia.

Dziękuję, że jesteś!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *