Ser kozi ma unikalny smak, którym zaskarbił sobie serca smakoszy na całym świecie. Jest świetnym uzupełnieniem deski serów i dodatkiem do sałatek, jak np. carpaccio z buraka.
Jego ważną cechą jest również to, że zawiera mniej laktozy niż sery, które powstają z mleka krowiego.
Czy to oznacza, że mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.
Czy w mleku kozim jest laktoza?
Tak, mleko kozie zawiera laktozę. Jest jej jednak mniej niż w mleku krowim.
Zawartość laktozy w 100 gramach mleka koziego wynosi 4,4 grama, podczas gdy w przypadku mleka krowiego jest to 4,6 grama, a w wersji odtłuszczonej (0,5% tłuszczu) – nawet 4,9 grama.
Sprawia to, że mleko kozie może być lepiej tolerowane przez osoby z łagodną nietolerancją laktozy, ale nie jest całkowicie obojętne dla osób z jej silną nietolerancją.
Produkt | Zawartość laktozy w gramach w 100 gramach produktu |
mleko krowie tłuste (3,2% tłuszczu) | 4,6 |
mleko krowie częściowo odtłuszczone (2% tłuszczu) | 4,7 |
mleko krowie odtłuszczone (0,5% tłuszczu) | 4,9 |
mleko kozie | 4,4 |
mleko owcze | 5,1 |
dane pochodzą z opracowania Kunachowicz H. i wsp. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, 2005.
Czy ser kozi zawiera laktozę?
Tak, ser kozi zawiera laktozę. Jest w końcu produkowany z koziego mleka, w którym znajdziesz ten cukier.
To jednak prawda, że zawartość laktozy jest mniejsza niż w wielu innych serach, co czyni ten produkt łatwiej przyswajalnym dla ludzkiego układu pokarmowego.
Jeśli jednak masz silną nietolerancję laktozy, nawet niewielka ilość tego cukru może wywołać nieprzyjemne objawy, dlatego zawsze warto zachować ostrożność. Choć oczywiście możesz sprawdzić, jak działa on na Twój organizm.
Jakie są objawy nietolerancji laktozy?
Laktoza to cukier mleczny występujący naturalnie w mleku i jego przetworach. Składa się z dwóch prostszych cukrów: glukozy i galaktozy, które muszą zostać rozłożone w jelicie cienkim przez enzym zwany laktazą, aby mogły być wchłonięte przez organizm.
Nietolerancja laktozy wynika z niedoboru laktazy, enzymu produkowanego w jelicie cienkim. Objawia się głównie problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak:
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- biegunka,
- uczucie pełności,
- nadmierne gazy.
Objawy te pojawiają się zwykle w ciągu kilku godzin po spożyciu produktów zawierających laktozę. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć nietolerancję laktozy, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.
Jakie są korzyści dla zdrowia spożywania koziego sera?
Ser kozi, oprócz tego, że jest łatwiejszy do strawienia niż sery z mleka krowiego, jest bogaty w liczne składniki odżywcze i oferuje wiele korzyści zdrowotnych:
- Łagodniejszy wpływ na układ trawienny. Dzięki mniejszej zawartości laktozy i białkom mleka łatwiejszym do strawienia.
- Źródło białka. Ser kozi wspiera budowę mięśni i regenerację organizmu.
- Bogactwo wapnia, które wzmacnia kości i zęby.
- Liczne witaminy i minerały. Ser kozi dostarcza witamin z grupy B, cynku, potasu i fosforu.
- Niższa zawartość tłuszczu – w porównaniu do innych serów, zwłaszcza tych produkowanych z mleka krowiego.
Podsumowanie
Ser kozi zdecydowanie zawiera laktozę, ale jest jej mniej niż w serach pochodzenia krowiego. Tak naprawdę jedyne sery, które nie mają laktozy i mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby zmagające się z jej nietolerancją, to sery żółte i sery pleśniowe.
Jeżeli więc cierpisz na silne dolegliwości po jedzeniu produktów mlecznych, radzę sięgać właśnie po nie.
👉 Dowiedz się więcej: Czy ser żółty ma laktozę?